Shungit - Livets sten

Shungit (Svensk stavning) , Shungite (Engelsk stavning), Shungita (Spansk stavning), Schungit (Tysk stavning), stavningen kan variera men man menar ändå samma sten från Karelen där denna påträffats. Den kallas "Livets Sten" av olika anledningar, och för mig har den bland annat varit till hjälp vid meditation, vid healing för jordning, som hudsalva och som rening av vatten. Den finns i olika klassificeringar gällande kolhalten, och dessa är också avgörande på priset, men även kvalitén från de olika gruvorna avgör priset. Man kan se råa stenar (som då ofta avger svärta), pulver, opolerade former som pyramider, klot och stavar, polerade pyramider, stavar, klot, äggformer och smycken i olika varianter.

Denna sten innehåller något som kallas "fullerener" och för upptäckten av dessa fick Robert F. Curl, Sir Harald W. Croto och Richard E. Smalley nobelpriset 1996 i kemi. Man anser även att denna hindrar Elektromagnetisk Strålning (EMF) om vi ställer den vid en dator eller en router. Denna sten beskrevs första gången från en fyndighet i byn Shunga i Karelen, och därifrån har den fått sitt namn.

Ordet "shungit" (uttalas "Shunkit") användes ursprungligen 1879 för att beskriva en mineraloid med mer än 98 procent kol. Men därefter har man valt att klassificera Shungit efter sin kolhalt. I en ytterligare klassificering är Shungit uppdelad i ljus, halvljus, halvtråkig och tråkig, efter deras utseende gällande deras glans. Termerna glänsande och matt används också för ljusa och tråkiga. Man tror att denna sten är över 600 miljoner till 2 miljarder år gammal!
Detta mineral har i Ryssland använts med framgång inom medicin, ekologi, jordbruk, vattenfiltrering, metallurgi, kemi och inom byggindustrin.

Fulleren

Detta är en fullerenmolekyl som är det aktiva ämnet i Shungit. C60 (eller Kol-60) består av sextio kolatomer som ligger ordnade i fem- eller sexkantiga figurer ungefär som sömmarna i en fotboll.

Shungit är den enda kända naturliga källan till fullerener på jorden ... med undantag av några meteoriter.
Forskarna upptäckte att Shungit får sin läkande kraft från ett av sina element, fullerener , en kristallin form av kol. Även om forskare ännu inte kan förklara hur dessa unika molekyler kunde bildas, tros de vara de mest kraftfulla antioxidanterna som skyddar celler från fria radikaler (alltså en ostabil molekyl som orsakar stor skada i kroppen genom en oxidation) .  Fullerener är en speciell form av organiskt kol. Där kol är, som vi alla vet, grunden för livet på jorden.
Ryska forskare menar att, förutom att det är en naturlig antioxidant, kan förbättra immunsystemets funktion. Man menar också att det aktivt arbetar med olika elektromagnetiska fält och neutraliserar negativ påverkan och kan absorbera strålningen. På grund av Shungitens unika struktur, menar man även att den aktivt arbetar med kemikalier, flyktiga organiska föreningar, läkemedel, klor, fluor och radioaktiva partiklar. Det dödar också ett stort antal bakterier och virus.  

Många studier visar också att Shungit som lagts i vatten, fyller vattnet med syre, kalcium, magnesium och andra viktiga mineralkomponenter, samtidigt som bakterier dödas och bekämpningsmedel som klor och tungmetaller avlägsnas. Dålig smak och lukt försvinner också!
En annan bra anledning att dricka Shungit-vatten är att det innehåller naturliga antioxidanter som neutraliserar fria radikaler, vilket gör det till nytta för våra celler och vävnader. Allt detta enligt Rysk forskning.

Att vara skeptisk och vilja ta reda på mer gällande sanningshalten är sunt och viktigt anser jag. Då vissa rapporter kommer från Karelens och Rysslands egna laboratorium, är det lätt att höja något till skyarna för att få ett gott rykte. MEN...denna sten har beskrivits sedan 1700-talet som läkande och helande i sina egenskaper, så att ha dessa som vackra prydnader eller se om energierna harmoniserar med den egna kroppen, eller om den faktiskt står emot EMF-strålning - ja det måste man ändå själv bedöma genom att prova.

Shungit typ 1 - Ädelshungit

Typ 1 = innehåller mellan 70-98 % organiskt kol och kallas Ädel-, Nobel-, Silver eller Elite-Shungite
Innehåller:
Carbon (Kol) = 70-98%
Nitrogen (Kväve), Oxygen (Syre) = 0,9%
Hydrogen (Väte) = 0,3%
Ash (Aska) content up to 0,8%

Shungit typ 2 - Petrovsky

Typ 2 = Innehåller mellan 35-80% organiskt kol och kallas Regular, Svart Shungite eller Petrovsky Shungite
Innehåller:
Carbon (Kol) = 35-80%
Nitrogen (Kväve), Oxygen (Syre) = 3,5%
Hydrogen (Väte) = 6,7%
Ash (Aska) content up to 3,3%

Shungit typ 3 - grå shungit

Typ 3 = Innehåller mellan 20-35% organiskt kol och kallas Grå Shungite
Innehåller:
Carbon (Kol) = 20-35%
Silicon dioxide(Kiseldioxid) = 56%
Water (Vatten) = 4,2%
Aluminium oxide (Aluminiumoxid) = 4%
Iron oxide (Järnoxid) = 2,5%
Potassium peroxide (Kaliumperoxid) = 1,5%
Magnesium oxide (Magnesiumoxid) = 0,3%
Sodium oxide (Natriumoxid) = 0,2%
Titanium dioxide (Titandioxid) = 0,2%
Det finns alltså fler klasser än dessa tre, men de omnämns sällan, dessa är:
Typ 4 = Innehåller mellan 10-20% organiskt kol
Typ 5 = Innehåller mindre än 10% organiskt kol
Dessa typer har lägre halter av kol och räknas egentligen inte, bland annat Shungit-skiffer.  Den finaste och renaste kvalitén av Shungit hittar man i Zazhoginsky gruvan som ligger i Karelen i Ryssland.
Shungit finns främst i Karelen/Ryssland. Huvudfyndigheten finns vid Lake Onega, vid Zazhoginsky nära Shunga, en annan förekomst finns vid Vozhmozero.  Två andra mindre förekomster har rapporterats i Kamchatka och i Chelyabinsk. Andra förekomster av Shungit har rapporterats från Österrike, Indien, Demokratiska republiken Kongo och Kazakstan.  

Shungit sägs absorbera EMF

Elektromagnetiska fält finns överallt i vår omgivning. Man talar mer och mer om 5G som är på väg att införas och hur skadlig denna frekvens är för oss människor och djur, men redan nu påverkas vi av allt som sänds genom luften. Här menar man att en Shungite med formen av en pyramid skyddar upp till 15 meter! om den har en bas på 15 cm. Imponerande tycker jag. Jag säljer därför ett halsband med en rostfri urna och halskedja 50 cm, som jag fyllt med Shungitegranulat (mindre pulver av Shungite typ 3) eller fylld med ädel-shungite. Detta för att hjälpa till för att skydda vår aura från skadlig EMF.

Användare av shungite säger att stenen har förmågan att skydda dig från EMF-utsläpp. Många hänvisar till en gammal studie gjord 2003 (se länk längst ner på sidan) där Shungit enligt uppgift skyddade råttor mot elektromagnetisk bestrålning. Ändå är studien föråldrad och involverar endast djur. Detta fenomen har teoretiskt stöd, men mer forskning behövs för att se om det finns någon nytta för människor. Så om detta är något man vill framhålla från gruvbrytningen för att sälja Shungit, är svårt att säga. Men man får ta ett eget ställningstagande anser jag och känna in hur stenen fungerar. Vad jag fått höra i min egna shungitgrupp är att man vid mätningar sett att en shungit varit lika effektiv som en elhindra, vilket är mycket spännande. Vilken sten man använt eller hur mätningen gått till har jag tyvärr ingen uppgift om än.

Än så länge finns tre böcker på Engelska om Shungit som jag hittat. Den ena boken är skriven av Regina Martino och heter "Shungite - Protection, Healing, and Detoxification", där hon hänvisar till forskning. Boken kom 2011 och översattes 2014. Vad som verkligen är intressant här är de mätningar man gjort gällande vår aura och våra chakran. Att man redan efter 5 minuters meditation med en shungit typ 2 i handen utökar sitt chakrafält från 2 meter ut till 3,5 meter! Med en shungit typ 1 på 10 gram i handen, utökas chakrafältet från 2 meter till ca 4,3 meter! Mycket fascinerande.

Den andra boken jag hittat är mer en bok som avmystifierar denna sten och menar att bevisen forskare lagt fram inte säger hela sanningen. Att Shungite till och med är giftig och avger strålning. Boken kom 2014 och heter "Healing Shungite: From Mystification to Reality" av Eduard Osipov.

Den tredje boken kom nu i början av januari 2021 och heter "Healing With Shungite" av Jessica Mahler. Jessica arbetar med energihealing, och hennes bok skall vara en guide i hur denna sten kan användas. Boken ger intressant fakta och hur Jessica själv hittat användningsområden gällande denna sten.
Mycket av det som sägs gällande Shungit, handlar om kemi och stenens uppbyggnad och innehåll. Jag själv var aldrig intresserad av kemi i skolan, men försöker ändå förstå nu vad som skall göra denna kolhaltiga sten så unik. För att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning är dessa ord väl värda att söka på:
Shungite, Fulleren, C60, Buckminsterfulleren.

Äkta eller falsk shungit?

För att kontrollera om en Shungit är äkta, kan man använda en ficklampa. Skruva bort bakstycket, sätt stenen mot batteriet och ficklampans hölje. Lyser lampan är den äkta, då Shungit är elektriskt ledande. Det förekommer falska stenar på marknaden, så detta är ett enkelt sätt att kontrollera äktheten på.

Ett annat sätt att mäta äktheten hos Shungit med är en Multimeter. Ställ in den på att mäta Ohm och 200 Volt. Du ska nu få en 1:a i rutan. Mät sedan på din sten med de prober som hör till mätaren. Visar din mätare värdet 0 (Noll) är stenen äkta. Skulle den inte gå till värdet 0 (Noll) utan visa olika värden utan stabilitet, då är den falsk! Mycket vitkigt att mäta just Ädel-Shungit då denna är dyr och förfalskningar förekommer! Shungit KAN nämligen förväxlas med HEMATIT och MAGNETIT, men även JÄRNMALM kan förekomma att säljas som Shungit. Då det gäller förfalskningar av Ädel-shungit kan OBSIDIAN (som är ett vulkaniskt glas) förekomma.

Shungit eller Hematit?

Det är inte alltid lätt att se skillnad på äkta eller falsk sten!

Rätt svar: Den pyramid som är till vänster är gjord i Hematit och den till höger är gjord av Shungit...förvillande lika, eller hur!

Shungit - bra till vadå?

Traditionellt har vatten innehållande Shungit använts för:

 • allergier
 • halsont
 • astma
 • magproblem
 • artrit
 • njurproblem
 • leverproblem
 • gallblåsan problem
 • autoimmuna sjukdomar
 • dysfunktion i bukspottkörteln
 • kronisk trötthet

Teoretiskt tror man om Shungit har antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper, så kan det hjälpa vid dessa sjukdomstillstånd.

Men forskning saknas inom detta område, och det finns inga kliniska bevis för att stödja teorin om att shungit-vatten kan hjälpa till att behandla dessa symtom. Så därför är det säkrare att följa den traditionella medicinska behandlingen istället.

Hur används Shungite?

Shungit kan alltså användas på flera olika sätt. Exempel kommer här:

 • Lägga stenar eller pulver i ditt vatten. Historiskt används Shungit för att rena vatten. Beroende på kvalitet på sten (ädel-shungite eller grå shungit) får du ett bra vatten från 4 timmar till 24 timmar. Jag kan rekommendera att använda kolsyrat vatten, då detta ger liv i vattnet och gör att fullerenerna aktiveras bättre.
 • Bära det som smycken. Finns som nyckelringar, halssmycken, örhängen.
 • Bära den i väskan eller i fickan. Då finns stenen alltid med dig, Man som Kvinna, och gör att du kan dra nytta av stenens helande egenskaper.
 • Placera den vid EMF-källor. Du kan placera stenen nära elektroniska enheter, som vid datorn, mikrougnen och Wi-Fi-routrar, för att skydda dig från EMF.
 • Placera Shungit i ditt hem. Du kan visa upp din pyramid, sfär, klot eller råa sten som ett konstverk i ditt hem. Många stenar är fantastiskt vackra och inte alls bara svarta och gråa. En del innehåller inklusioner av pyrit och kvartsit och blir livfulla. Det rekommenderas också att du placerar stenen nära din säng för att hjälpa dig att förbättra din sömn.
 • Meditation.  Jag mediterar gärna med denna sten som jag anser är jordande. Jag använder 2 stavar som kallas för Harmonizers, där en stav är i Shungit och den andra i täljsten (som fungerar som Yin och Yang) och håller dem i mina händer under meditationen. Jag har även större rå sten som jag lägger på golvet vid mina fötter, och har upplevt fantastisk jordning tack vare denna. Shungit anses främja Rotchakrat, Navelchakrat och Solar Plexus. Så kan varmt rekommendera detta!

Att rena sin shungit

Då en Shungit renar exempelvis vatten från orenheter, är det bra att rena stenen själv ibland, då den blir "mättad" och behöver ny energi. En Shungit du haft i vatten för vattenelixir, bör renas varje månad och då gärna i solsken 2 timmar. Innan det kan du koka dem för att sterilisera stenarna. Använder du stenen för meditation, kan du lägga den i jord ett dygn, ladda den vid fullmåne eller rena den med rökelse av Vit Salvia eller andra renande kristaller. Jag rekommenderar INTE salt.